Ελληνικα
  • info@kanasi.edu.gr
  • Ζωγράφου | Αγ. Παρασκευή
  • 2107774835
  • News

    Κυρα-Σαρακοστή: Το έθιμο και ψηφιακά!

    Ένα από τα πιο παλαιά έθιμα, που μας προετοιμάζει για το Πάσχα είναι η κατασκευή ενός ιδαίτερου “ημερολογίου”, με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Κάθε χρόνο στο σχολείο μας φτιάχνουμε και εμείς την κυρα-Σαρακοστή! Μερικές φορές χρησιμοποιούμε χαρτί, άλλες φορές ζυμάρι, αλλά φέτος δημιουργήσαμε την ψηφιακή έκδοση του εθίμου στο on line μάθημα Πληροφορικής. 

    Η κυρα-Σαρακοστή έχει τη μορφή μίας γυναίκας χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Έχει επίσης 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Μ. Σάββατο, κόβουμε και από ένα πόδι του ημερολογίου μας.

    Ας δούμε μερικές δημιουργίες των μαθητών μας από το 2019 και 2020:

     

    Εάν θέλετε να κατασκευάσετε μία κυρα-Σαρακοστή από χαρτί, εκτυπώστε το αρχείο που θα κατεβάσετε από εδώ και χρησιμοποιήστε τα χρώματα και τη φαντασία σας.

    Εάν θέλετε να κατασκευάσετε μία ζυμαρένια κυρα-Σαρακοστή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 κούπες αλεύρι, 1 κούπα αλάτι και 1 κούπα νερό για τη ζύμη. Αφού της δώσετε το κατάλληλο σχήμα μπορείτε να την ψήσετε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς.

    Τι λέτε τώρα να δοκιμάσουμε και με τη βοήθεια της τεχνολογίας; Ακολουθήστε τα βήματα από το παρακάτω βιντεομάθημα Πληροφορικής και δημιουργήστε τη δική σας κατασκευή για το έθιμο… ψηφιακά!

    Η κυρα-Σαρακοστή

    Την κυρα-Σαρακοστή

    που είναι έθιμο παλιο

    οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

    με αλεύρι και νερό.

    Για στολίδι της φορούσαν

    στο κεφάλι της σταυρό

    και το στόμα της ξεχνούσαν

    γιατί νήστευε καιρό.

    Και μετρούσαν τις ημέρες

    με τα πόδια της τα εφτά

    κόβαν ένα τη βδομάδα,

    μέχρι να ΄ρθει η Πασχαλιά!

    Μικρή συμβουλή: Η κυρα-Σαρακοστή συναντά την κυρα-Γραμματική και μας θυμίζει ότι το κυρά όταν έχει ενωτικό με άλλη λέξη δεν τονίζεται!

    Leave a comment