Ελληνικα
  • info@kanasi.edu.gr
  • Ζωγράφου | Αγ. Παρασκευή
  • 2107774835
  • News

    Μάρτιος, μήνας αγωγής υγείας.

    Ο Μάρτιος ήταν μήνας αγωγής υγείας για το σχολείο μας! Στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιήθηκε μάς επισκέφθηκαν επιστημονικοί συνεργάτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες, που καλλιεργούν τις καλές συνήθειες για την υγεία μας.

    Επίσκεψη οδοντιάτρων

    Στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας, επισκέφθηκαν το σχολείο μας οδοντίατροι από το Αthens Dental Care και ενημέρωσαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τις κ. Πηνελόπη Γιακουμάκη, που ασχολείται με την ορθοδοντική παίδων και ενηλίκων και κ. Μαρίνα Παναγιωτοπούλου που ασκεί την παιδοδοντία και γενική οδοντιατρική. Η ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή και την οδοντιατρική πρόληψη πραγματοποιήθηκε μέσω παραμυθιών και παιχνιδιών, ενώ ακολούθησε και επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών.

    αγωγή υγείας σχολή κανάση 3

    Μερικές συμβουλές για τους γονείς από τις οδοντιάτρους μας: Η οδοντιατρική φροντίδα συνιστάται από την ηλικία των 4 χρόνων και περιλαμβάνει φθορίωση ανά εξάμηνο και μετά τα έξι χρόνια καλύψεις οπών και σχισμών των πρώτων γομφίων. Για την καλύτερη ορθοδοντική πρόληψη συνιστάται επίσης επίσκεψη στον ορθοδοντικό στα 7 χρόνια για ενημέρωση αναφορικά με την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων. Η έγκαιρη προληπτική ορθοδοντική απαλλάσσει τα παιδιά από μεγαλύτερα ορθοδοντικά προβλήματα και πιθανές εξαγωγές μονίμων δοντιών. Βέβαια, η ορθοδοντική πρόληψη ξεκινά σε ορισμένες περιπτώσεις και από τα έξι χρόνια, συνεπώς μια επίσκεψη στον ορθοδοντικό ενδείκνυται όταν έχουν ανατείλει οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 7. Απαραίτητος είναι  βέβαια και ο ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος, που σε συνδυασμό με το σωστό, τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα μετά από κάθε φαγητό εξασφαλίζει υγιή δόντια και ούλα.

    αγωγή υγείας σχολή κανάση 2 agwgi ugeias sxoli kanasi 10

    Επίσκεψη διατροφολόγου

    Από τον μήνα αγωγής υγείας δεν θα μπορούσε να λείπει η διατροφική αγωγή, καθώς οι καλές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το οικείο περιβάλλον. Τα τελευταία 20 χρόνια τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Τα παιδιά θα πρέπει να υιοθετούν τις σωστές συνήθειες από μικρή ηλικία, οι οποίες θα τα συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους. Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες η διατροφολόγος κ. Κατερίνα Χατζήρη παρουσίασε στα παιδιά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

    αγωγή υγείας σχολή κανάση 8

    Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η αξία του πρωινού γεύματος, καθώς ολοένα και περισσότερες έρευνες το παρουσιάζουν σαν ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Τα παιδιά που τρώνε συστηματικά πρωινό έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα και σημειώνουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, επειδή τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.

    αγωγή υγείας σχολή κανάση 5 αγωγή υγείας σχολή κανάση 6

    Μερικές συμβουλές από τη διατροφολόγο μας: Θα πρέπει να βοηθάμε το σώμα και το πνεύμα μας καθημερινά πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό την μέρα, για να ενυδατώνεται σωστά το σώμα, λαμβάνοντας πολλά μικρά γεύματα παρά ένα-δύο 1-2 μεγάλα, ώστε να έχουμε σταθερό επίπεδο σακχάρου και ενέργειας στη διάρκεια της μέρας, μασώντας καλά και απολαμβάνοντας την τροφή μας. Επίσης, θυμόμαστε ότι τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί είναι τα καλύτερα “έξυπνα” πρόχειρα γεύματα.  Η δίαιτά μας επηρεάζει την ικανότητα μας να θυμόμαστε και τη δυνατότητα συγκέντρωσής μας. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες η έλλειψη σιδήρου αλλά και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5,Β6, Β12) δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφοράς και μειωμένη ικανότητα εκμάθησης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά με βαθυπράσινο χρώμα και στους ξηρούς καρπούς. Πηγές σιδήρου είναι τα αυγά, τα όσπρια, το σπανάκι, το κρέας και το συκώτι.

    αγωγή υγείας σχολή κανάση 7   αγωγή υγείας σχολή κανάση 4

    Πειράματα μικροβιολογίας 

    Στα πλαίσια του μήνα αγωγής υγείας πραγματοποιήθηκαν πειράματα, που έδειξαν στα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία της τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής. Γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό; Πώς μεταδίδονται οι ασθένειες; Για να αποδείξουμε ότι οι κανόνες ατομικής υγιεινής είναι πραγματικά σημαντικοί και πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας αποφασίσαμε να “δούμε” τα μικρόβια που υπάρχουν γύρω μας και να συζητήσουμε γι αυτά.

    microscope sxoli kanasi

    Παρασκευάσαμε μικροβιολογικό θρεπτικό υλικό Plate count agar, για την ανάπτυξη των μικροβίων από τα χέρια μας σε τριβλία Petri. Παρατηρήσαμε την ανάπτυξη των αποικιών κάθε ημέρα και εντοπίσαμε όσες προέρχονταν από βακτήρια και όσες από μύκητες. Στο τέλος παρατηρήσαμε τα δείγματα από τις καλλιέργειες στο μικροσκόπιο, ετοιμάζοντας παρασκευάσματα θετικής χρώσης με methylene blue.

     ολική μεσόφιλη χλωρίδαbacteria cells

    Leave a comment