Ελληνικα
  • info@kanasi.edu.gr
  • Ζωγράφου | Αγ. Παρασκευή
  • 2107774835
  • News

    Σκάκι: από παιχνίδι των βασιλιάδων… βασιλιάς των παιχνιδιών!

    «Τα οπτικά ερεθίσματα συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης περισσότερο από κάθε άλλο ερέθισμα… το σκάκι είναι στα σίγουρα ένα θαυμάσιο εργαλείο εξάσκησης της μνήμης, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα αντικείμενα όπου η μνήμη είναι απαραίτητη» John Artise, Chess and Education.

    Η παιδαγωγική αξία του σκακιού αποτελεί ένα θέμα που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην εκπαιδευτική έρευνα τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την, κατά παράδοση κραταιά στο σκάκι, Ρωσία, χαρακτηριστική είναι η είσοδος του σκακιού στα σχολεία χωρών όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία και η Τουρκία σε βαθμό εντυπωσιακό. Η εξάσκηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, η συνέπεια και η πειθαρχία, η μεθοδικότητα και η ευελιξία στη σκέψη, η καλλιέργεια της φαντασίας, η μαχητικότητα και η κοινωνικοποίηση (στο περιβάλλον των σκακιστικών συλλόγων και των τουρνουά) είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία και τους τομείς όπου «εργάζεται» ο σκακιστής κάθε ηλικίας και δυναμικότητας.

    Το σκάκι στο σχολείο μας:

    Η μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δραστηριότητα είναι η θέληση του μαθητή οποιασδήποτε τάξης να συμμετέχει σ΄ αυτήν! Με αυτό ως αφετηρία ο αρχικός σκοπός που τίθεται είναι το να μάθουν τα παιδιά να παίζουν μια παρτίδα σκάκι σωστά, δηλαδή σύμφωνα με  όλους τους κανόνες του παιχνιδιού. Αν και ακούγεται απλό στη διατύπωσή του, η πραγματοποίηση αυτού του σκοπού αποτελεί ήδη μια ξεχωριστή κατάκτηση, ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού. Οι διαφορετικές κινήσεις των κομματιών και οι τρόποι επίτευξης του τελικού αποτελέσματος (νίκη – ισοπαλία) συνθέτουν ένα σύνολο που απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα για την αφομοίωση και εμπέδωσή του. Στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίαση των βασικών στοιχείων των τριών σταδίων μιας παρτίδας (άνοιγμα – μέσο – φινάλε) και η επιμέρους προπόνηση σε κάθε ένα από αυτά.

    Η προπόνηση περιλαμβάνει δύο τμήματα: τη θεωρητική παρουσίαση και την πρακτική εξάσκηση. Σχετικά με το πρώτο κομμάτι, ένας καθιερωμένος τρόπος είναι η χρήση συγκεκριμένων σκακιστικών θέσεων και η προσπάθεια «ανακάλυψης της αλήθειας» της εκάστοτε θέσης, όπως επίσης και η παρουσίαση ολόκληρων παρτίδων διάσημων παικτών, επιλεγμένων σύμφωνα με τα κριτήρια και τις ανάγκες του κάθε μαθήματος. Στην πρακτική εξάσκηση επιχειρείται η κατά το δυνατόν εφαρμογή των όσων διδάχθηκαν στη θεωρία.

    Στα μέσα περίπου της χρονιάς διοργανώνεται το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα όπου δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν οι μικροί μαθητές τη συγκίνηση των αγώνων και τη διάκριση ως ανταμοιβή της άσκησης των στοιχείων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

    Η σχολική ηλικία είναι ιδανική για την είσοδο στο συναρπαστικό κόσμο του σκακιού. Αν και ίσως δεν είναι πια το Παιχνίδι των Βασιλιάδων, είναι σίγουρα ο Βασιλιάς των Παιχνιδιών.

    Σας περιμένω να παίξουμε σκάκι!

    Κωνσταντίνος Τζιαλήλας 

    Προπονητής Σκακιού